Greșeala pe care o fac majoritatea românilor cu aer condiționat: te poate costa scump și îți face rău

de: Alexandru Puiu
28 07. 2021

Foarte mulți români și-au instalat un sistem de aer condiționat în ultimii ani. Unele apartamente se vând direct cu astfel de instalații. Din păcate, dacă nu ești atent, aerul condiționat vine la pachet cu costuri fabuloase și ineficiență maximă.

Odată cu verile din ce în ce mai agresive, temperaturile în interiorul căminului tind să devină insuportabile pentru perioade de timp îndelungate. Încălzirea globală lungește perioadele călduroase de peste an și face aproape obligatorie investiția într-un aparat de aer condiționat. Sunt însă multe lucruri ce pot merge prost cu el, dacă nu ești atent și, mai ales, dacă nu ai grijă să-l întreții. Acesta nu este genul de dispozitiv pe care îl cumperi o dată și uiți de el.

Marea greșeală a românilor cu aer condiționat

Mulți români se plâng de faptul că aerul condiționat pe care îl au în locuință este ineficient. Acesta este cel mai comun reproș. Problema pleacă de la faptul că aparatul pe care îl au în dotare nu este pentru spațiul respectiv. Acestea au o capacitate definită în metri pătrați pe care ar fi bine să nu o ignori. Așa este definită abilitatea lor de a răci, iar o valoare prea mică o să te supere, după ce ai dat o grămadă de bani pe dispozitiv și pe instalare. Dacă este prea mare pentru spațiul tău, plătești facturi de curent mai mari inutil. Aparatul va porni mai des și te vei confrunta cu fluctuații semnificative de temperatură.

Dacă nu-l ai deja instalat, unitatea exterioară a aerului condiționat ar fi bine să o instalezi într-o zonă ferită de soare. Eventual, crează-i un paravan pentru a fi mai eficientă întreaga instalație sau pune-o pe peretele casei care, pentru cea mai mare parte a zilei, stă în umbră.

Aerul condiționat îți face mai mult rău decât bine, dacă nu ești atent

Dacă tot ai privilegiul de a te bucura de un aparat de aer condiționat, ar fi bine să știi cum îl folosești. Nu de alta, dar s-ar putea să-ți facă rău. Este foarte important, de exemplu, să cobori treptat temperatura pe care acesta încearcă să o genereze în casă. Dacă afară sunt 36 de grade, nu defini în casă, din start, o temperatură de 20 de grade. Răcirea trebuie să se facă într-un interval îndelungat de timp, nu brusc. Dacă nu ești atent la asta și vii de afară, riști să te expui la un șoc termic, în plus, îți va exploda factura la energie electrică.

Nu în ultimul rând, nu folosi aparatul de aer condiționat în permanență, pe tot parcursul zilei și pe durata întregi nopți. Optează pentru episoade. De asemenea, închide ușa la camera cu aerul condiționat și stai acolo. Niciun aparat nu-ți răcește întreaga casă, dar gestul tău cu ușile deschise îi va scădea semnificativ eficiența.

Asigură-te că o dată pe an, la fel ca în cazul centralei termice, chemi pe cineva să ți-l verifice. Doar așa îi vei lungi viața și te vei asigura că instalația este curată. Schimbă-i filtrele pline de praf.